DAF LF 2016 Edition
| 15:56 | Korneel Luth

DAF LF 2016 Edition

DAF introduceert de LF 2016 Edition, een distributietruck met een groot aantal vernieuwingen.

Met de LF 2016 Edition wil DAF de operationele kosten van de LF voor transporteurs verder verlagen en het rendement verder verhogen. Daarom zijn er geoptimaliseerde aandrijflijnen, een nieuw spoilerpakket, meer keuze aan wielbases en brandstoftanks.

Maar ook de chauffeur ziet verbeteringen en de truck heeft tevens optioneel de nieuwe LED-achterlichten van de CF en XF. Deze zien er – met hun oplopende effecten bij het links en rechts afslaan – fraai uit, maar gaan in principe ook een truckleven mee. Bovendien zijn ze energiezuinig.

Daarnaast is er de nieuwe Frigoblock generator-voorbereiding voor de 4,5 liter PACCAR PX-5-motor, mocht de auto ingezet worden als koel/vries-truck.

Meer info op centrale display

Voor de chauffeur is het meest in het oog springende de centrale display op het dashboard. Die geeft nu ook informatie over de tachograaf, de rijtijden, te plannen servicebeurten én de opbouw. En aan de hand van de chauffeurspas weet het systeem in welke taal het de chauffeur zijn of haar informatie moet geven.

Wat betreft de opbouw kan bijvoorbeeld worden gemeld dat de laadkraan niet volledig is ingeklapt, of stempels niet zijn geborgd. Dat is mogelijk dankzij een verder verbeterde communicatie tussen chassis en opbouw, waardoor de opbouw bijvoorbeeld ook weet of de transmissie in neutraal staat. Daarnaast kunnen onder andere PTO en motortoerental nu via de centrale voertuig-CAN worden aangestuurd, zowel vanaf de opbouw als vanuit de cabine voor maximale efficiency en maximaal gebruiksgemak.

DAF LF 2016 Edition
Meer informatie voor de chauffeur via de centrale display in het dashboard.

Aandrijflijnen geoptimaliseerd

Door toepassing van verder verfijnde software en een verder verbeterde warmte- en luchthuishouding in het uitlaatgasnabehandelingssysteem loopt de 4,5 liter PACCAR PX-5-motor (152 pk – 213 pk) volgens DAF tot vijf procent zuiniger.

Nieuw voor de 6,7 liter PACCAR PX-7-motor (223 pk – 314 pk) is de mogelijkheid om te kiezen voor een geautomatiseerde AS Tronic transmissie met twaalf versnellingen.

Ten opzichte van de al leverbare geautomatiseerde zes-versnellingsbak zijn daardoor hogere GCW’s tot 32 ton mogelijk voor extra efficiency. Lagere toerentallen zorgen bovendien voor een nog gunstiger brandstofverbruik en nog meer rust in de cabine.

DAF LF 2016 Edition
Het PX-5-viercilinderblok is de kleinste motor van DAF.

Lange wielbases, grote dieseltanks

Een andere manier waarop de inzetmogelijkheid van de LF vergroot wordt met de 2016 Edition, is de verruimde keuze wielbases, met lengtes tot maar liefst 6,90 meter. Daardoor zijn laadlengtes tot ruim negen meter mogelijk voor maximale laadvolumes.

Ook brandstoftankvolumes tot maar liefst 1.240 liter zijn nu leverbaar, uniek in het distributiesegment. Dat betekent een zeer grote actieradius, en wellicht een optimaal financieel voordeel door te kunnen tanken waar de brandstof het goedkoopst is. Dit zal vooral buitenlandse DAF-klanten aanspreken die lichte trucks inzetten in het lange-afstandswerk.

DAF LF 2016 Edition
DAF heeft met de LF een strakke en mooie ditributietruck neergezet.

Nieuwe fenders, nieuwe dakspoiler

Voor de LF dagcabine-modellen heeft DAF nieuwe fenders en een nieuwe dakspoiler ontwikkeld. De dakspoiler is zowel beschikbaar voor lage als hoge opbouwen en sluit samen met de nieuwe fenders perfect aan op breedtes van de opbouw van 2,50 meter en 2,55 meter. Volgens DAF kan met het nieuwe aerodynamische pakket kan tot vier procent brandstof bespaard worden ten opzichtige van de vroegere uitvoering. Een nieuwe luchtinlaat direct achter de cabine biedt meer mogelijkheden voor de montage van in hoogte verstelbare spoilers en koel-units.

Veel veiligheid

Standaard wordt de DAF LF 2016 Edition (vanaf 8 ton GVW en met luchtvering op de achteras) uitgevoerd met Advanced Emergency Braking System (AEBS), Forward Collision Warning, Adaptive Cruise Control (ACC) en Lane Departure Warning System (LDWS). Adaptive Cruise Control (ACC) is ook leverbaar en past de CC-snelheid van de truck automatisch aan aan de snelheid van de voorligger. 

De productie van de DAF LF Edition 2016 start in november.

Lees ook:

DAF toont LF studiemodel FTCC

Truckland en Estepe bouwen LF

Welke LF is zuiniger?

DAF LF voor Mensen in Nood

Vijf nieuwe DAF LF bakwagens voor Beek

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Klik hier voor alle DAF-nieuws

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie