DAF lanceert nieuwe 11 liter-motor
| 11:32 | Truckstar Redactie

DAF lanceert nieuwe 11 liter-motor

DAF lanceert vandaag een nieuwe 11 liter-motor voor de nieuwe CF en XF.

Het gaat om een 10,8 liter zes cilinder motor de MX-1. Uiteraard is dit een Euro 6-motor met vermogens tot in de 400 pk. De motor zal in de CF en de XF beschikbaar komen. Gezien de populariteit van bijvoorbeeld de MAN D20-motor, is dit een slimme zet van DAF.

De motor krijgt 400 en 440 pk voor het lange afstands-werk, en voor het distrubitie-werk 290, 330 en 370 pk.

Net als de meeste Euro 6-motoren heeft de MX-11 brandstofinjectie via een common rail-systeem, variabele turbogeometrie en een dubbele bovenliggende nokkenas.

De motor is al een tijdje getest in pre-productie XF’s, zoals de XF van Albert Keijzer uit Zaandam. In die truck ligt een 435 pk-uitvoering van de MX-11.

Foto: Iep van der Meer

1 Reactie
  1. Dus wat is er nou zo bijzonder eraan. Ik bedoel common rail systeem werd al door Vickers in 1916 gebruikt. Dubbele bovenliggende nokken assen is ondertussen ook al zo oud als de weg naar Rome en variabele turbo geometrie is ook iets van voor de tweede wereld oorlog. Het is leuk om het artikel mee te vullen maar het is niets bijzonders als je weet waar het over gaat. Soms vraag ik mij af of mensen wel weten wat ze schrijven/lezen. Ik ben nu benieuwd wat nou zo speciaal is aan deze motor dat het de Euro 6 qualificatie krijgt of is dit ook maar een manier om geld uit andermans zakken te kloppen omdat niemand precies weet wat het inhoud. Het is namelijk niet voor niets dat Cat gestopt is met vrachtwagen motoren te maken. Zij hebben het oplijk verklaart dat zij niet aan deze onzin meewerken en zijn dus gestopt in het transport. En ja er zijn complete Cat vrachtwagens te koop sinds kort maar dat is alleen maar een gele International.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie