| 12:51 | René Grünfeld

D-Ignition voorkomt boetes voor rijden zonder kaart

D-Ignition beschermt vergeetachtige chauffeurs tegen rijden zonder kaart.

Het Amerikaanse Stoneridge heeft op verzoek van Zweedse klanten een systeem ontwikkeld dat starten zonder chauffeurskaart onmogelijk maakt. Niet omdat er in Zweden zoveel trucks gestolen worden, maar om fouten tegen te gaan – zoals wegrijden zonder kaart of hem in de verkeerde sleuf van de digitacho steken.

Veel boetes

De Zweedse autoriteiten (Transportstyrelsen) schrijven elk jaar zo’n 80 duizend euro aan boetes uit voor dit soort slordigheidjes. D-Ignition echter kost minder dan één boete van 400 euro, claimt Stoneridge. D-Ignition werkt met elk merk digitale tachograaf. Gebruikers krijgen een code mee voor het geval ze de auto zonder chauffeurskaart moeten verplaatsen, bijvoorbeeld tijdens het rangeren of in de werkplaats. Na het invoeren van deze code start de truck normaal.

Er is slechts een beperking: D-Ignition is nog niet buiten Zweden te koop. Stoneridge, onder andere bekend van Orlaco camerasystemen en digitale tachografen, onderzoekt momenteel wel de mogelijkheden om het product hier uit te brengen.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. Goede zaak dit apparaat zou de EU moeten verplichten om in elke truck te installeren.
    Als de chauffeur de chauffeurskaart verwijderd kan het voertuig ook niet zomaar gestolen worden; immers plaatst de crimineel geen chauffeurskaart dan krijgt degene het voertuig nooit verplaatst.

    Dit apparaat in combinatie met de allernieuwste tachograaf welke volgend jaar verplicht wordt is opsporing na diefstal van het voertuig nog gemakkelijker voor zowel de eigenaar als mede de opsporingsdiensten

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie