Plospan
| 09:04 | Arjan Olsthoorn

Coverstory: met een Renault van Plospan in het zaagsel

Je kan hem niet missen, de Renault T High van Plospan. Deze maand staat hij namelijk op de cover van Truckstar. Sinds een paar maanden rijdt Rowdy Plomp met de T High 480. “Hiervoor had ik een Scania, maar na tien jaar was het tijd voor een nieuwe.”

Met trots toont Rowdy (30) het enorme terrein van Plospan in Waardenburg. Hier komt al het resthout samen. Er worden onder meer houtpellets voor in de kachel van gemaakt, evenals varianten voor in de kattenbak en grove houtvezels die in paardenstallen worden gebruikt. Rowdy is de vierde generatie in het familiebedrijf wat nu geleid wordt door zijn vader en diens drie broers. Aan alles merk je dat Rowdy hier is opgegroeid en er al zestien jaar werkt. Hij heeft erg veel kennis van de grondstof en de producten die ze ervan maken. Aan de houtkrullen kan hij voelen van welke boomsoort ze afkomstig zijn. Net als zijn vader vroeger deed, rijdt Rowdy op de vrachtwagen. Zijn broer verzorgt de techniek op het bedrijf en een neef en nicht zitten op kantoor. Het bedrijf en het rijden zijn er met de spreekwoordelijke paplepel in gegoten.

Truckstar editie 13

Op de cover van Truckstar editie 13 prijkt de slimme Renault T High van Plospan.

Specifieke eisen
Rowdy vertelt over de aanschaf van de nieuwe trucks: “Ik haal zaagsel en houtkrullen op bij houtzagerijen en schaverijen. Dat wordt allemaal in de Walking Floor-trailer gezogen, waarna ik het naar Waardenburg breng. Voor dat zuigwerk heeft mijn vader een eigen compressorsysteem bedacht en gebouwd. Dat is aan het chassis van de trekker bevestigd. Die compressor vraagt wel de nodige kracht van de PTO en dat kan niet elk merk leveren. Volvo en Renault wel. Nu hadden we al eerder ervaring opgedaan met Renault. We hebben verschillende Premiums en een Magnum gehad en dat is goed bevallen. Bovendien is er een uitstekende relatie met de dealer, dus de keuze was snel gemaakt.”

300.000 ton
De Renault van Rowdy is een low-deck trekker waarachter zijn vaste Walking Floor-trailer hangt. Hij doet er specifiek werk mee, net als drie andere chauffeurs. Ook zijn er diverse haakarmauto’s die containers vervoeren. “We hebben 700 van die containers. Ze staan bij houtbedrijven in heel Europa. Het zaagsel en de krullen worden daarin geblazen en als ze vol zijn, wisselen wij ze weer voor een lege”, legt Rowdy uit. “Jaarlijks verwerken we zo’n 300.000 ton resthout.”

Renault Plospan zaagsel

Dit span is een bijzonder slimme combinatie.

De wagens van Plospan zijn in een frisse groen-metallic kleur gespoten. Aan de rechter zijkant valt de grote compressor op. De techniek daarvan gaat schuil onder een afdekking van traanplaat. Het enig zichtbare deel is de ronde aanzuigbuis. Achter de cabine loopt die buis omhoog en met een flexibele hoes kan hij aan de oplegger worden gekoppeld.

In Truckstar 13 lees je het hele verhaal over een dag in de krullen met Rowdy Plomp van Plospan. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

1 Reactie
  1. Hey , hier wietze braem uit België ,
    Ik rij vanuit euro truck simulator 2 met een renault T hight 480 , ik vindt deze auto machtig en zeer goed die zou voor de andere auto’s kiezen , die Renault t is simpel interieur maar goed

    mvrg van wietze braem uit Adinkerke , België

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie