TVL-regeling
| 14:45 | Arjan Olsthoorn

Compensatie vaste lasten (TVL-regeling) voor transportsector

Het kabinet heeft dinsdagmiddag bekendgemaakt dat ook de transportsector in aanmerking komt voor een vergoeding van de vaste lasten. Deze zogenoemde TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) maakt deel uit van het derde steunpakket.

In eerste instantie is de uitbreiding eenmalig, en geldt alleen voor het vierde kwartaal van 2020. Daarna bekijkt het kabinet of een verlenging nodig is.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “We zien dat bedrijven in het transport en de toelevering van de horeca niet direct maar wel ernstig indirect worden getroffen door de coronamaatregelen. Uitbreiding van de TVL is daarom verantwoord.”

De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90.000 euro per kwartaal. Bedrijven waarvan de vaste lasten meer dan 3.000 euro per maand bedragen en een omzetdaling van 30 procent hebben, komen in aanmerking voor deze regeling. Voor deze eenmalige uitbreiding van de TVL-regeling is 140 miljoen euro gereserveerd. Ondernemers kunnen naar verwachting vanaf medio november a.s. een aanvraag indienen voor TVL Q4 2020 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via RVO.nl.

Omzetdaling

De TVL-regeling is bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van vaste lasten, zoals huur, terwijl er minder geld wordt verdiend. Tot nu was de TVL-regeling beperkt tot slechts een aantal sectoren. Het kabinet heeft besloten om de regeling tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw.

Time Out Arrangement

Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt verdere vorm, maakte het kabinet verder bekend. Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kern gezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien. Het kabinet werkt dit nu verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie