Pacton
| 14:48 | Bert Mateboer

Combex vernieuwt kraanopleggers met Pacton

Combex uit het Friese Eastermar schaft 5 nieuwe Pacton kraanopleggers aan. Technisch directeur Allard Tadema draagt zorg voor het wagenpark dat onder meer uit 85 kraanopleggers bestaat: “We zijn al 50 jaar een tevreden gebruiker van de Floor kraanopleggers.”

Sinds jaar en dag maakt het merk Floor een belangrijk deel uit van het wagenpark van Combex. Recent werden twee nieuwe kraanopleggers in Fryslân afgeleverd. Daarnaast zijn er nog drie kraanopleggers bij producent Pacton Trailers in bestelling, waarvan één uitschuiver. Het gaat bij de nieuwe kraanopleggers om vervanging/vernieuwing van het wagenpark van Combex. “Modern materieel is belangrijk”, vertelt Tadema. “Het up-to-date houden van het wagenpark vergt veel aandacht. Voor het onderhoud beschikken we over een eigen werkplaats met 10 monteurs.”

Pacton

De kraanopleggers van Combex worden uitgevoerd met een diversiteit aan kranen, afhankelijk van de inzet. Het gaat dan om Kennis-kranen met een capaciteit van 16 tot 50 ton/meter. De exacte specificatie van een oplegger en kraan komt tot stand aan de hand van de inzet én de wensen van de chauffeur. Denk bij individuele chauffeurskeuzes aan opbergruimte, pallethaken, hulpstukken en de bediening van de kraan. “Materieel moet en mag op dat gebied ook een beetje chauffeur-eigen zijn”, vindt Tadema.

Gestuurde opleggers
De Pacton kraanopleggers (type TPD.348.C-B) voor Combex zijn voorzien van drie assen op een BPW Airlite II luchtveerstel. De achterste twee assen zijn gedwongen gestuurd door middel van Kennis tweestangenbesturing vanuit de koppelingschotel. De voorste as is voorzien van een volautomatische aslift geschakeld via het EBS, met schakelaar voor gedwongen zakken. De trailers hebben een chassislengte van 13,15 meter, met een koppelingdruk van 18.000 kg, een asdruk totaal van 30.000 kg en een totaal toelaatbaar gewicht van 48.000 kg. De hoofdliggers doen tevens dienst als kraangeleiding, met een kraanspoorbreedte van 1.300 mm. Er zijn vaste kraanoprijbokken en de Pacton/Kennis achterzijde heeft een demontabele lichtbak en bumperbalk. Het aluminium kopschot is demontabel en de opbouw bestaat uit 2 x 6 scharnierende en afneembare zijborden van geanodiseerd aluminium, met een hoogte van 1 meter.

Verder hebben de opleggers aluminium luchtketels, bindhaken en touwhaken, een rvs-kist en stophoutbak, SKF centrale vetsmering en meerdere opbergvoorzieningen. Compartimenteren kan eveneens met behulp van een aluminium separatieschot van een meter hoog. Nieuw is ook de signalering op het kopschot voor het niveau van de centrale smering.

“Omdat Pacton maatwerk levert, kunnen we de trailers aanpassen aan onze vereisten.”

50 jaar
Tadema vertelt dat Combex al zo’n 50 jaar met Floor stenentrailers werkt. “Toen de productie door Pacton Trailers is overgenomen zijn we automatisch klant geworden. Nog altijd naar volle tevredenheid. De kraanopleggers die Pacton produceert zijn van hoge kwaliteit en ferme robuustheid. Omdat Pacton maatwerk levert, kunnen we de trailers aanpassen aan onze vereisten. Onze dagelijkse praktijk vindt plaats op veelal krap bemeten bouwlocaties, of bijvoorbeeld op locaties zoals rotondes, waar de twee stuurassen op de nieuwe kraanopleggers een uitkomst zijn.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie