| 09:26 | Bert Mateboer

CNV start proefprocessen over vakantiedagen

CNV Vakmensen is proefprocessen gestart tegen twee transportbedrijven, GCA en Geodis. “Als wij gelijk krijgen, hebben zeker 100.000 werknemers in de transportsector nog flink wat geld tegoed.”

,,Het gaat dan al snel om een nabetaling van duizenden euro’s per werknemer’’, zegt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen. Aanleiding voor de CNV-actie is een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011). Volgens die uitspraak moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. “Dat is in de transportsector nu duidelijk niet het geval”, zegt Van Rijssel. “De uitbetaling van een vakantiedag is uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris. Er wordt geen rekening gehouden met toeslagen en de vele overuren.”

Het gaat om duizenden euro’s per chauffeur

Werknemers die het misgelopen vakantiegeld over de afgelopen vijf jaar willen vorderen, hebben volgens de vakbond een sterke zaak. Het gaat om zeker 100.000 werknemers: niet alleen chauffeurs, maar ook kantoormedewerkers die in ploegendienst werken of planners die structureel in de weekenden werken.”

Het is belangrijk dat die werknemers wel een claim indienen bij hun werkgever. Om hen daarbij te helpen, heeft CNV Vakmensen een voorbeeldbrief gemaakt. Tot 25 maart kunnen werknemers nog insturen via een gratis antwoordnummer van de bond.

Op de foto: Medewerkers van vakbond CNV delen flyers uit om chauffeurs erop te wijzen dat zij mogelijk nog duizenden euro’s tegoed hebben.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie