| 15:50 | René Grünfeld

CNV: Poolse website verkoopt neprijbewijzen

Medewerkers van CNV Vakmensen hebben via een Poolse website voor 170 euro een neprijbewijs C op naam van Mark Rutte gekocht.

‘CNV Vakmensen is diep geschokt over het aangetoonde gemak waarmee je via een Poolse website nep-documenten, zoals een vrachtwagenrijbewijs kan bestellen’, bericht de vakvereniging. Het schijnt dat het document met het blote oog niet van echt te onderscheiden is. Pas als de gegevens in de centrale systemen worden gecontroleerd, komt de fraude aan het licht, aldus Tjeerd Orie van CNV Vakmensen.

Geen toegang

‘Helaas hebben Nederlandse controleurs van de Inspectie Leefomgeving en Milieu (IL&T) geen toegang tot de buitenlandse systemen. Dat geeft incompetente buitenlandse chauffeurs ruim baan, wat dan weer zorgt voor oneerlijke concurrentie en levensgevaarlijke situaties op de Europese en Nederlandse wegen’, vervolgt hij.

Foto: EenVandaag

‘Officieel’ document

Het waren kaderleden van CNV Vakmensen, verenigd in de stichting Chauffeurstoekomst, die de proef op de som namen en zo ontdekten dat het geen enkele moeite kost om via internet in korte tijd een ‘officieel’ document thuisgestuurd te krijgen. Volgens hen kun je verschillende Europese rijbewijzen kopen, waaronder die waarmee je als vrachtwagenchauffeur kan gaan werken: ‘Voor 170 euro voorziet het bedrijf de documenten van de gewenste handtekening en van een holografische layer’. Het geoefende oog van een controleur heeft er echter, zeker als hij een UV-lamp gebruikt, geen moeite mee om de vervalsing te herkennen.

Ook in Nederland

Overigens hoef je voor het bestellen van een neprijbewijs niet naar het buitenland uit te wijken, want ook deze website biedt in (krom) Nederlands soortgelijke diensten aan. Wel pleit de Poolse webshop zichzelf vrij via disclaimers waarin staat dat de documenten niet als officieel document gebruikt mogen worden. Orie: ‘Werkgevers kunnen de rijbewijzen niet goed controleren. Zo kunnen buitenlandse chauffeurs zonder opleiding werk vinden, wat ten koste gaat van duur opgeleide Nederlandse professionals.’

Geen chauffeurskaart

Wel is het natuurlijk zo dat je hier, zonder geldig rijbewijs, geen chauffeurskaart kunt krijgen. In Nederland val je met zo’n neprijbewijs dus al gauw door de mand. De controleurs van IL&T echter kunnen niet in buitenlandse registers kijken om te zien of een chauffeur wel over een echt rijbewijs beschikt. Jammer genoeg komt dit probleem ook niet aan de orde in het zogeheten Mobiliteitspact waarover het Europees Parlement binnenkort moet stemmen.

Aandacht op tv

Het tv-programma EenVandaag besteedt vanavond aandacht aan het schandaal rond de neprijbewijzen. In het programma komen ook de kaderleden van CNV Vakmensen aan het woord die via de Poolse website een vals Nederlands rijbewijs kochten.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie