CNV lanceert 'Koffiegeld-app'
| 12:58 | Bert Mateboer

CNV lanceert ‘Koffiegeld-app’

CNV Vakmensen lanceert vandaag de ‘Koffiegeld-app’, een handige gratis app voor vrachtwagenchauffeurs.

“Met de app kunnen chauffeurs eenvoudig zien op welke onkostenvergoeding ze volgens de cao recht hebben. En of dat bedrag klopt met hun loonstrook”, zegt Tjeerd Orie, bestuurder van CNV Vakmensen. “Ik verwacht dat binnen de kortste keren duizenden chauffeurs deze app gaan downloaden.”

 

De app is ontwikkeld door CNV Vakmensen en gratis te downloaden via de App-stores van Apple en Google. De app ondervangt de ingewikkelde cao-tabellen, waarin de onkostenvergoedingen van de TLN- en KNV-cao zijn vastgelegd. Die onkostenvergoedingen – in de volksmond ‘koffiegeld’ – zijn afhankelijk van de duur van de rit. Hoe langer een chauffeur van huis is, des te hoger de vergoeding.

 

Tabellen

 

“De meeste chauffeurs kunnen goed met die tabellen overweg, maar het blijft toch altijd een heel gereken”, zegt Orie. “In de Koffiegeld-app zijn al die tabellen verwerkt. Het enige wat je hoeft te doen, is het begin en het einde van de rit invoeren. En aan het eind van de maand vul je het bedrag in dat op je loonstrook staat. Je ziet dan meteen of je salaris klopt.”

 

Groen, oranje, rood

 

De app werkt met kleurcodes: groen, oranje en rood. Bij groen klopt de onkostenvergoeding, bij oranje constateert de app een verschil tot 10 euro, bij rood gaat het om een hoger bedrag. Orie: “Chauffeurs kunnen vervolgens zelf beslissen wat ze met de uitkomst doen. Ze kunnen zelf actie ondernemen richting de werkgever, maar ze kunnen ons via de app ook vragen om het nog eens na te rekenen of om contact met de werkgever op te nemen.”

 

Signaalfunctie

 

De Koffiegeld-app heeft ook een signaalfunctie. “Als er iets misgaat bij de uitbetaling van onkostenvergoedingen, dan is er meestal meer aan de hand”, zegt Orie. “Uit ervaring weten we dat er dan vaak ook andere zaken op het loonstrookje niet kloppen. Voor chauffeurs is de Koffiegeld-app dus een goede graadmeter of hun werkgever de cao netjes naleeft.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie