*

| 20:09 | Bert Mateboer

Chauffeurs zijn te bescheiden

,,Veel chauffeurs zijn te bescheiden. Als je jarenlang schadevrij rijdt, dan mag je best trots zijn op je vakmanschap.‘‘ Dat zei Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, vandaag tijdens de huldiging van de Ridders van de Weg door verzekeringsmaatschappij TVM.

Ze was aanwezig op de vijftigste editie van de Dag van Veilig Tranasport. 206 chauffeurs werden geridderd: 129 tot Zilveren Ridder (vijf jaar schadevrij), 65 tot Gouden Ridder (tien jaar schadevrij) en twaalf tot Diamanten Ridder (twintig jaar schadevrij).

De minister vertelde dat ze in haar werkkamer een groot scherm heeft staan waarop de actuele toestand op de Nederlandse wegen wordt weergegeven. Er staat ook op waar de ongevallen en calamiteiten zijn en gegevens over de aantallen voertuigen. Het was de minister opgevallen dat vrachtwagens als je rekening houdt met het aantal kilometers dat ze maken veel minder bij ongevallen betrokken zijn dan personenauto’s. ,,Dat is een compliment aan de beroepsgroep die zijn werk blijkbaar heel serieus neemt,‘‘ aldus de minister.
Van Nieuwenhuizen vertelde dat ze zich erg betrokken voelt bij het wegtansport, misschien doordat ze geboren is in een woning die zich boven een DAF-garage lag.  Ook zei ze dat ze veel bewondering heeft voor chauffeurs die zoveel jaar schadevrij rijden omdat ze dacht zelf nog niet eens  aan de voorwaarden voor een Bronzen Ridder te voldoen.

,,Het wordt alsmaar drukker op de wegen in Nederland, dus in die zin wordt het steeds moeilijker om schadevrij te blijven. Dat het deze vrachtwagenchauffeurs wel is gelukt en sommigen zelfs twintig jaar lang, dat mogen ze echt uitdragen. Dit zijn prestaties om supertrots op te zijn”, aldus Cora van Nieuwenhuizen.

Bij de foto:
De Diamanten Ridders werden tijdens de Dag van Veilig Transport in de bloemetjes gezet.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie