Chauffeurs schakelen graag zelf
| 11:43 | Truckstar Redactie

Chauffeurs schakelen graag zelf

Uit een poll op Truckstar.nl blijkt dat een groot deel van de chauffeurs graag zelf schakelt.

De vraagstelling was: ‘De kans dat je op een schakelauto rijdt, neemt steeds verder af. Jammer of juist niet?’ 

Maar liefst 41 procent van de deelnemers aan de poll vindt dit inderdaad jammer. Zij kiezen voor: ‘Ja, ik vind dat jammer. Het vak wordt er een beetje minder mooi mee en tegenwoordig is er al een hele lichting chauffeurs die niet eens meer uit de voeten kan met een zestienbak.’

Lang niet iedereen is dus blij met de automaten. Dit is opmerkelijk omdat truckmerken als vooral Mercedes-Benz en Volvo uitstekend werkende automatisch schakelende versnellingsbakken hebben. Die merken verkopen bijna geen trucks met handbakken meer.

Hoort bij het vak
Begrijpelijk is de uitkomst echter ook. Het schakelen hoort er in de ogen van velen bij; het is een onderdeel van het vak en als echte chauffeur zie je er de uitdaging van in om dit zo goed mogelijk te doen. Bovendien kunnen sommige jonge chauffeurs inderdaad niet meer goed uit de voeten met een twaalf- of zestienbak.

Goede chauffeur haalt evengoede verbruikscijfers
Maar een slechte chauffeur wint het niet van de automaat. Een goede chauffeur doet echter niet onder voor de automaat en haalt dezelfde, of betere verbruikscijfers. Overigens bleek onlangs tijdens onze ‘Truckstar rijdt ‘m zelf’ met de tankwagen van Van de Brug, dat de automaat met een klotsende vracht vrij snel volledig de kluts kwijt is. Ook in de sneeuw geven velen de voorkeur aan de handbak en een koppelingspedaal.

Een kwart van de deelnemers aan de poll maakt het niet uit of ze op een schakelauto rijden of met een automatisch schakelende bak, terwijl 35 procent liever een automaat heeft. Zeker voor chauffeurs in de distributie is de automaat een interessante optie. Het neemt de chauffeur toch wat werk uit handen.

In totaal deden 1710 mensen mee met de poll.  

5 Reacties
  1. De automaat is eigenlijk geen automaat maar een computer geschakelde hand bak. Vooral in de bergen en in slecht weer versla je met je ogen dicht de “automaat” als het om zuinig rijden gaat. Ook rijden in de file is rustiger met een hand geschakelde bak omdat je toch zo min mogenlijk probeert te schakelen, zeker met een ongesynchroniseerde bak.

  2. Ik vind de automatenbak Helemaal geweldig rijden. Zeker in de distributie. Alleen haalt een automaat nooit de zuinigheid van een schakelbak
    Dat is dan toch het probleem van de baas die me met een automaat de weg op stuurt

  3. Vijfentwintig jaar terug hadden we de handgeschakelde bakken echt nodig, want de pk’s waren minder dus vlugger schakelen om de berg op te gaan en hoger toerental aanhouden. Ecodriving was toen nog niet uitgevonden, in sommige bergen was het flink in de soep roeren om tot boven te komen.

  4. ja ik vind zelf schakelen nog steeds beter dan een automaat.ik rijd zelfs zuiniger met een handbak dan een automaat. Vind ook dat truck-fabrikanten de handbak niet duurder moeten maken want de automaat is tegenwoordig standaard dat is eigenlijk heel jammer

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie