| 09:58 | Rik Werner

CBS signaleert gestage opmars Euro 6 trucks

Euro 6 trucks veroveren gestaag terrein. Het aantal ritten van Nederlandse vrachtauto’s met de schoonste en zuinigste dieselkrachtbron is in de eerste helft van 2017 fors toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

38 procent van de Nederlandse transportritten werd met Euro 6 trucks gereden, tegenover ongeveer een kwart in dezelfde periode in 2016. Op afstanden van boven de driehonderd kilometer werd zelfs de helft van de ritten met de jongste generatie trucks afgelegd.

Stikstof

Sinds de introductie van Euro 6-motoren in 2013 neemt het gebruik van vrachtwagens met deze motoren jaarlijks met gemiddeld 2,2 procentpunt toe, ziet het CBS. Op zichzelf niet zo verwonderlijk, omdat er nieuw louter nog Euro 6 trucks verkocht mogen worden. De motoren stoten 80 procent minder stikstof uit dan de krachtbronnen van de oudere Euro 5-generatie.

Duitsland

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlandse vrachtauto’s in 2016 83 miljoen ritten aflegde. Het overgrote deel heeft Duitsland of België als bestemming. Ruim 45 procent van die ritten werd gereden in vrachtwagens met een Euro 6-motor. Bij ritten binnen Nederland lag dat aandeel 10 procentpunt lager.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht. 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie