Calais beter maar nog niet veilig
| 14:47 | Korneel Luth

Calais beter maar nog niet veilig

De situatie in en rond Calais is verbeterd maar nog niet veilig voor chauffeurs.

Dat zegt Agnes Jongerius, Europarlementslid namens de PvdA. Op uitnodiging van Transport Belangen Vereniging Nederland (TBV-NL) reed zij onlangs mee naar Calais met een Nederlandse chauffeur van Visbeen, zie video onderaan dit bericht.

Ikea-constructie aangekaart in Brussel
Agnes Jongerius

Respect voor chauffeurs

Jongerius: “Het is voor chauffeurs zwaar. Ik ben nu één keer meegereden en heb respect voor de mensen die deze route meerdere keren per week moeten rijden. De spanning en dreiging zijn nog steeds voelbaar aanwezig.”

“Uiteindelijk zijn vluchtelingen en vrachtwagenchauffeurs allebei het slachtoffer van een falend Europees beleid. Het is heel goed dat er nu eerste stappen zijn gezet maar als we niet alert zijn verschuift het probleem naar andere plaatsen.”, aldus Jongerius. Chauffeurs ondervinden nog steeds overlast en lopen nog steeds gevaar. Ondanks de recente ontruiming van een deel van de migranten-kampementen, the jungle. 

Nu niet wegkijken

“Nu niet wegkijken”, zegt Jongerius. “Want het is niet normaal dat chauffeurs in Europa niet gewoon onderweg kunnen stoppen. De ontruiming is een eerste stap, maar zeker niet de oplossing. Het blijft voor zowel de vluchtelingen als voor onze vrachtwagenchauffeurs een vreselijke en onzekere situatie.”

Aangezien het probleem zich waarschijnlijk meer richting België zal bewegen heeft Agnes Jongerius in de komende weken afspraken gemaakt met haar Belgische collega’s om ook bij onze Zuiderburen de druk flink op de ketel te houden.

Openingsfoto: ANP

Klik hier voor ons Calais-dossier

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie