files
| 12:35 | Rik Werner

Buitenlandse vrachtwagens vervoeren wederom meer goederen vanuit en naar Nederland

Vrachtwagens uit voormalige Oostbloklanden transporteren steeds meer goederen vanuit en naar Nederland. Dat bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In 2016 werd 191 miljoen ton goederen over de weg vervoerd vanuit en naar Nederland. Het aandeel van Nederlandse vrachtauto’s in dit grensoverschrijdend vervoer is vorig jaar opnieuw gedaald ten gunste van vrachtauto’s uit het buitenland. Vooral vrachtvoertuigen uit Midden- en Oost-Europese landen vervoerden weer meer dan een jaar eerder, aldus CBS. Een trend die al enige tijd gaande is.

10 procent

Nederlandse vrachtauto’s reden in 2016 met 101 miljoen ton goederen vanuit en naar Nederland, een daling van 1 procent vergeleken met 2015. In het binnenlands vervoer nam de hoeveelheid vervoerde goederen wel toe. Buitenlandse vrachtauto’s vervoerden opnieuw meer goederen van en naar ons land, het vervoerd gewicht steeg met 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. Hiermee kwam het aandeel in de vervoerde tonnages van buitenlandse voertuigen uit op 47 procent. In 2007 lag dit aandeel nog 10 procentpunt lager, meldt het CBS.

+ 19,5 procent

Er is volgens het CBS vooral meer vracht vervoerd met vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europa. In vergelijking met een jaar eerder nam het aantal vervoerde tonnages van en naar ons land met 19,5 procent toe. Het vrachtvervoer door vrachtauto’s uit overige Europese landen groeide met 3,9 procent. Het waren vooral Duitse vrachtauto’s die meer vervoerden.

Polen

Het wegtransport van en naar Nederland door voertuigen uit voormalige Oostbloklanden heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt. In 2007 werd nog 19,4 procent van alle door buitenlandse voertuigen van en naar ons land vervoerde goederen door een vrachtauto uit een MOE-land vervoerd. Tien jaar later is dit aandeel bijna 45 procent. Vrachtauto’s uit Polen vervoerden in 2016, met een aandeel van 55 procent, van alle voormalig Oostbloklanden veruit de meeste goederen van en naar Nederland. Na Polen volgden Roemenië (7,7 procent) en Bulgarije (7,1 procent).

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie