| 09:04 | Bert Mateboer

Buitenlandse chauffeur is brokkenpiloot

Wat iedereen wist is nu door officieel onderzoek bevestigd: buitenlandse chauffeurs maken verhoudingsgewijs veel ongelukken.

Het Algemeen Dagblad publiceert vandaag cijfers van de Stimva waaruit blijkt dat Polen (9 procent), Duitsers (5 procent) en Roemenen (5 procent) de grootste brokkenpiloten zijn. De Stimva (Stichting Incident Meldingen Vrachtauto’s) registreert alle incidenten met vrachtverkeer op de rijkswegen.

Nooit eerder was er zoveel vrachtwagenellende

Vorig jaar steeg het aantal vrachtauto-ongevallen met 40 procent tot 1484. Nooit eerder was er zoveel vrachtwagenellende op de rijkswegen als in 2017, aldus het Algemeen Dagblad. In de eerste helft van dit jaar ging de stijging verder met nog eens twintig procent meer ongevallen. Een groot deel van die stijging komt door de zware storm op 18 januari toen veel trucks omwaaiden. Een zeer groot deel van de gekantelde trucks had een buitenlands kenteken.
Nederlandse chauffeurs vragen zich al jaren af hoe het zit met de rijvaardigheid van Oost-Europese chauffeurs. Uit een onderzoek van het CNV bleek vorige maand dat je in Polen al voor 170 euro een vervalst rijbewijs kunt kopen.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie