Renaults voor brandweer Twenteland.
| 12:24 | Arjan Olsthoorn

Brandweer Twente neemt zes Renault Trucks D in gebruik

Brandweer Twente heeft zes nieuwe natuurbrandbestrijdingsvoertuigen in gebruik genomen. Na een uitgebreide oriëntatie koos de brandweer voor zes Renault Trucks D 280 4×4 met Gimaex-opbouw.

Het is voor het eerst dat dit type zogeheten Camion-Citerne Feux de Forêts door een brandweerkorps in Nederland wordt ingezet. De levering kwam tot stand in samenwerking met BMT Fire & Rescue uit Oss, Renault Trucks-dealer Nijwa Groep en Renault Trucks Nederland.

“Wij waren voor het blussen van natuurbranden op zoek naar een degelijk voertuig dat zich reeds heeft bewezen in de praktijk”, vertelt Ko van Wijland, projectleider aanbesteding bij de Brandweer Twente. “Dat is bij een 4×4-chassis van Renault Trucks met een BMT Fire & Rescue Gimaex-opbouw absoluut het geval. Deze voertuigen zijn afkomstig uit Frankrijk, waar men veel ervaring heeft met het bestrijden van natuurbranden.”

Brandweer Twenteland

Zes nieuwe brandweervoertuigen voor Brandweer Twente.

Gebouwd voor off-road gebruik
De Camion-Citerne Feux de Forêts (CCFM) biedt legio voordelen, vertelt Van Wijland. “De trucks zijn met 14 ton een stuk lichter dan de traditionele zwaardere 18-tons blusvoertuigen die we voorheen inzetten bij natuurbranden. In de praktijk liepen we er tegenaan dat de oude voertuigen te log en te zwaar zijn voor inzet in het terrein. Deze voertuigen zijn specifiek geschikt voor natuurbrandbestrijding. Ze zijn wendbaarder en gebouwd voor off-road gebruik. Zo hebben deze trucks bredere banden, die door het flexibele chassis altijd bodemcontact houden.”

Vlam- en hittebestendig
Met de CCFM-voertuigen kunnen natuurbranden effectiever en veiliger worden bestreden, vertelt Van Wijland. “Het voertuig heeft een watertank met een inhoud van 4000 liter, is ingericht voor vier personen, heeft vier straalpijpen en kan ook rijdend blussen door middel van een blusmonitor die vanuit de cabine bediend wordt. De brandstoftank is voorzien van een hitteschild. De remschijven en alle leidingen zijn uitgerust met een brandwerend materiaal. Nozzles beschermen de banden tegen de hitte. We kunnen hiermee zonder problemen over brandende of smeulende ondergrond rijden.”

Renault Trucks D

Brandweer Twenteland kiest voor Renault Trucks D.

Veiligheid in cabine
Het voertuig uitgerust met een buizenstelsel met sproeiers zodat het voertuig zichzelf, indien nodig, nat kan houden. “Mochten de manschappen ingesloten raken bij een natuurbrand, dan kunnen ze zich terugtrekken in de cabine. De cabine is onder meer voorzien van een ademluchtsysteem en een rolkooiconstructie, voor het geval de truck omrolt.”

Tankwagen
De zes trucks zijn gestationeerd in de kazernes in Nijverdal, Rijssen, Denekamp, Tubbergen, Delden en Wierden. Van Wijland: “We gaan deze voertuigen ook inzetten voor watertransport bij andere calamiteiten, bijvoorbeeld bij branden in landelijk en stedelijk gebied waar de bluswatervoorziening beperkt is. Deze voertuigen zijn dan een aanvulling op onze bestaande tankautospuiten en tankwagens.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie