*

Blokkades boze boeren krimpen
| 14:11 | Boudewijn Bos

Blokkades boze boeren krimpen

De Franse boeren lijken de eerste blokkades op te heffen op de Franse wegen. Toch is rekening houden met de acties nog altijd nodig.

Afgelopen week berichtten we dat de acties van de boeren wederom zijn begonnen. De wegen werden gehinderd of zelfs afgesloten door de boeren in Bretagne. De acties lijken nu te minderen, maar NU.nl meldt dat er rekening gehouden moet worden met nieuwe acties.

Rennes onder vuur

Twee weken geleden begonnen de boeren al met hun protesten door lokaal wegen af te sluiten en barriéres te maken. De boeren zijn boos over de oneerlijke prijzen en willen een betere maatregelen. Uit protest sloten ze de afgelopen twee weken wegen af en controleerden vrachtwagens op herkomst van vlees en groente. 

In de stad Rennes, hoofdstad van regio Bretagne, verzamelden de eerste boze boeren zich om te proteseteren. Bij het parlementsgebouw werden balen stroo overhoop gegooit en in het hek gehangen. Wanneer duidelijk werd dat er geen ronde tafel gesprek kwam, besloten ze weer tot actie over te gaan op de Franse wegen. Publiek gaf een luid applaus voor de boeren. 

Blokkades boze boeren krimpen
Het parlementsgebouw in Rennes was doelwit van de boeren.

In de stad werden wegen afgesloten en zelfs een koe werd in een middenberm geplaatst. De boeren blokkeerden de wegen met vele tractoren. Een dag later begonnen de boeren met grote getalen de snelwegen af te zetten.

Blokkades boze boeren krimpen

Barrikades, vuur en vernielingen

De Franse snelwegen werden een chaos met barriéres, hopen afval en autobanden die in brand werden gestoken en zelfs vangrails moesten het ontgelden en werden vernield. De boeren hielden dag en nacht vol en wisselden elkaar af. De brandweer kwam er aan te pas om grote vuren te doven. Soms geen doorkomen aan door de files die ontstonden. Sommige boeren waren niet van plan om te vertrekken en sliepen ’s nachts in een tentenkamp langs de weg.

Blokkades boze boeren krimpen Blokkades boze boeren krimpen
Snelwegen werden vastgezet, er werden vernielingen aangericht en verkeer werd opgehouden.

Politie kwam er aan te pas om ervoor te zorgen dat alles rustig verliep op de wegen. Ze maakten blokkades voor de boeren waardoor deze niet verder konden. Soms verdreven ze zelfs boeren van hun plek. Om het feest compleet te maken reden ze ook bermen aan gort langs de snelwegen.

Protesten in Quimper en Guingamp

De boeren verzamelden zich nu ook in de stad Quimper waar straten vol werden gegooid met afval, brand werd gesticht en werden straten bezet door de vele honderden boeren. De politie gebruikte traangas om de boeren op afstand te houden. De ME stond ook in en rond het plaatsje Guingamp klaar om de situatie in toom te houden. Ook hier hielden de boeren zich op en protesteerden tegen de lage prijzen. 

Blokkades boze boeren krimpen Blokkades boze boeren krimpen
Er werden banden en afval in brand gestoken en poppen gemaakt van stroo en opgehangen.

De bovenstaande plaatsen zijn enkel maar een paar van alle plaatsen waar gedemonstreerd werd en wordt. De protesten zullen nog volgen. Hoewel de boeren het nu staken wegens werkzaamheden op de boerderijen, zullen later de acties weer beginnen. Via social media is te volgen wat de stand van zaken is en waar de boeren op welk moment actief zijn. Volg @Bleuarmorique op Twitter voor dagelijkse berichtgevingen over de situaties op de weg en over de boeren. 

Blokkades boze boeren krimpen

 

Foto’s: @Bleuarmorique

 

Klik hier voor een overzicht van gerelateerde artikelen.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie