Guldager
| 15:11 | Arjan Olsthoorn

Bijzondere Deense Volvo FH met Hollands tintje voor Guldager

De Deense Henrik Guldager en Ray Hill hebben een ​​rollend kunstwerk gemaakt. Dit keer is het canvas de geheel nieuwe Volvo FH, die dit voorjaar werd gelanceerd, en de inspiratie is de Nederlandse kunstenaar Mondriaan.

In 2013 presenteerden vrachtwagenchauffeur Henrik Guldager en kunstenaar Ray Hill hun Volvo FH ART. De inspiratie was toen de Spaanse kunstenaar Joan Miró en het abstracte en kleurrijke ontwerp was een revolutie in showtrucks.

guldager

In het voorjaar kwam Volvo Trucks met een nieuw FH-model, en daarom waren Henrik en Ray het erover eens dat het tijd was om FH ART-versie 2 te maken. Ook al zijn er minder kleuren, het ontwerp is zeker niet minder kleurrijk.

Guldager

Vrachtwagenchauffeur Henrik Guldager (rechts) en kunstenaar Ray Hill voor het rijdende kunstwerk ‘FH ART 2’.

‘Schilderij aan de muur’

“Het indrukwekkende aan dit ontwerp is dat de lijnen door alle delen van de truck lopen”, zegt eigenaar Henrik Guldager. “Dit betekent dat als je beide deuren opent, het bijna lijkt alsof er een schilderij aan de muur hangt.”

“Of mensen het leuk zullen vinden? Het is een kwestie van smaak”, zegt kunstenaar en ontwerper Ray Hill. “Als je iets bijzonders maakt dan zal niet iedereen dat begrijpen, maar ik ben ongelooflijk blij met het resultaat. Het voldoet aan de principes van Mondriaan ondanks het feit dat het is gemaakt op een driedimensionaal oppervlak met veel krommingen.”

Mondriaan, Lennon en een banaan

De inspiratie voor het kleurrijke ontwerp is de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. Hij was een van de pioniers van de abstracte kunst en is vooral bekend om zijn principes van een structuur van verticale en horizontale zwarte lijnen gevuld met primaire kleuren. Aan de zijkanten van de cabine staan ​​portretten van een andere grote inspiratiebron van Ray Hill, namelijk John Lennon. Het citaat op de schotelplaat is ook van Lennon: “Give peace a change”.

Bovenaan de luchtinlaat, achterop de cabine bevindt zich airbrush van een banaan vast geplakt met tape. Het is geïnspireerd op het werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, dat vorig jaar in Miami voor maar liefst $ 120.000 werd verkocht.

Denemarken

In het najaar zal de Volvo FH ART-versie 2 te zien zijn bij diverse Deense Volvo Trucks-dealers tijdens de introductie van de nieuwe truckgenaratie van Volvo. En misschien zien we dit rijdende kunstwerk volgend jaar ook wel op het Truckstar Festival!

 

2 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie