Bezoek van ver
| 08:37 | Truckstar Redactie

Bezoek van ver

Truckliefhebber uit India op Truckstar Festival

We staan als organisator van het Truckstar Festival niet te kijken van een paar bezoekers meer of minder uit het buitenland. Jaarlijks trekken chauffeurs en truckliefhebbers uit vrijwel alle Europese landen naar Assen voor het grootste chauffeursevenement van Europa. Een verdwaalde Amerikaan zien we ook wel eens voorbij komen maar daar houdt het wel mee op. Toch geniet het Festival ook elders in de wereld de nodige bekendheid: dat bleek afgelopen weekend met het bezoek van Gagan Gaikwad (23) uit India. We hadden een korte maar interessante ontmoeting met deze truckliefhebber.

Op zondag namen we hem mee op een kleine rondleiding langs de showtrucks op de Paddock. Gagan genoot met volle teugen: “Voor mij voelt dit als een soort paradijs; zoveel mooie trucks op één plek. Tot voor kort kende ik deze trucks alleen maar van foto’s en Youtube-filmpjes en nu zie ik ze in het echt. Dat geeft me echt een goed gevoel.” Via enig Google-zoekwerk kwam Gagan er achter dat ergens in Nederland jaarlijks een populair truckfestival wordt gehouden: “Truckstar leek me een mooi evenement, en daarom besloot ik het vliegtuig te pakken naar Nederland voor een korte truck-vakantie.”

Toch verbaast het ons dat iemand uit India helemaal  naar Assen komt voor ‘een paar vrachtwagens’. Die hebben ze in India toch ook? Gagan legt uit: “Eigenlijk ben ik vooral fan van Europese trucks. Mijn liefhebberij ontstond omstreeks 1998, toen het Zweedse merk Volvo trucks begon te verkopen in India. Sindsdien ben ik erg gefascineerd door dit merk. “ Gagan’s liefhebberij nam in de jaren daarop intensieve vormen aan. “Ik vond het prachtig om te spreken met chauffeurs van Volvo trucks over hun levensstijl en over de techniek van de vrachtwagens. Soms reed ik een stukje mee, dan reden we tot ongeveer 60 kilometer buiten mijn woonplaats, en vervolgens pakte ik een taxi om weer thuis te komen.”

Bezoek van ver

Even een TVM-megabal proeven mocht niet ontbreken tijdens de rondleiding

Tot een baan als chauffeur of een ander transport gerelateerd beroep kwam het voor Gagan echter niet. Gagan: “Naast mijn passie voor trucks, was ik als kind al geïnteresseerd in het werk en het bedrijf van mijn vader. Hij is projectontwikkelaar en na de middelbare school besloot ik in zijn voetsporen te treden. Maar de hobby is gebleven.”

In India is het volgens Gagan niet gebruikelijk om op wat voor manier dan ook hobbymatig met transport bezig te zijn: “In India kijkt iedereen op vrachtwagenchauffeurs neer. Het is daar een erg ondergewaardeerd en laagbetaald beroep en een evenement als het Truckstar Festival zou ik me in mijn eigen land nauwelijks voor kunnen stellen . Toch heerst er een grote verbondenheid onder vrachtwagenchauffeurs en hun families, en dat vind ik mooi om te zien.”

Gagan vertelt verder dat het chauffeursvak in India alleen door mannen wordt beoefend. “Hier zag ik voor de eerste keer in mijn leven een vrouw achter het stuur van een vrachtwagen. Dat is echt onvoorstelbaar in India. Ik vind het mooi om te zien: mensen in Nederland zijn vrij en genieten van wat ze doen.”

Door zijn leeftijdsgenoten in India wordt Gagan wel eens voor gek verklaard vanwege het feit dat hij zich met vrachtwagens bezig houdt. Zijn bezoek aan het Truckstar Festival stemt hem echter positief: “Het wordt me hier wel duidelijk dat ik echt niet de enige truckliefhebber in de wereld ben!”

Gagan’s bezoek aan Assen wakkerde zijn voorliefde voor trucks nog verder aan. Het zien van zoveel moois  zorgde voor wilde plannen voor de toekomst. “Na het zien van al die gave trucks lijkt het me een mooi project om er zelf een te kopen en die helemaal op te bouwen naar Europees voorbeeld. Een Volvo of Scania lijkt me geweldig maar of dat kan qua prijs moet ik nog uitzoeken. In verhouding tot onze eigen truckmerken zijn de Europese trucks namelijk ontzettend kostbaar.  Mocht het niet haalbaar zijn, dan koop ik een in India gebouwde Tata Prima en geef die een Europees tintje.”

Een bijzonder idee, dat we graag blijven volgen. Het contact zal in ieder geval blijven: voor Gagan staat het Truckstar Festival van volgend jaar alweer in zijn agenda! 

Bezoek van ver

Gagan’s favoriet op het Truckstar Festival: de Resident Evil truck van Julian Davis. “Ik speelde vroeger zelf het computerspel Resident Evil. Het is mooi om het thema op een truck terug te zien.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie