Cabinekamperen
| 14:05 | Rik Werner

‘Bewaar bewijzen die aantonen dat je buiten de cabine slaapt’

Chauffeurs die de weekendrust niet thuis doorbrengen, doen er goed aan bewijzen bij zich te houden die onomstotelijk aantonen dat de weekendrust in hotel of pension is doorgebracht.
Dat adviseert Transport in Nood. De organisatie meldt dat enkele EU-landen uiterst streng controleren op cabinekamperen. ,,Het lijkt zo te zijn dat er boetes worden uitgeschreven als door de chauffeur niet kan worden aangetoond dat hij op een andere plek dan de cabine heeft geslapen’’, aldus een woordvoerder. ,,Mocht je de weekendrust niet thuis doorbrengen, zorg dan dat er aangetoond kan worden dat de rust niet in de cabine gehouden is, door middel van de rekening van het pension of hotel. Rust je in het buitenland bij kennissen of vrienden, zorg dan voor een foto met locatie of iets dergelijks. Met onze app Legal Control is een foto te maken die een tijd en GPS stempel meekrijgt.’’

Spanje

De boetes op cabinekamperen zijn niet mals. Zo heeft, aldus Transport in Nood, een transportbedrijf in België een boete van 1.800 euro gekregen, omdat de chauffeur de weekendrust in Duitsland in de cabine zou hebben doorgebracht. Ook zou een transportbedrijf twee boetes van elk 750 euro hebben gekregen, omdat de chauffeurs in Spanje 45 uur in de cabine zouden hebben gerust.

Cabinekamperen is binnen de EU al geruime tijd verboden, maar in Nederland wordt pas sinds begin deze maand actief door de ILT gehandhaafd. In ons omringende landen is dat al langer het geval, maar lijken de controles te zijn opgevoerd na de uitspraak van het Europees Hof.

Lees ook: 34 cabinekampeerders tegen de lamp op Rasthof Bensheim. 

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie