FN
| 05:30 | Rik Werner

F.N.: een Belgische klassieker zoals je ‘m zelden tegenkomt

België kende vroeger een aantal gerenommeerde truckfabrikanten. Helaas zag je die zelden in ons land. Toon Remijsen is de trotse bezitter van zo’n zeldzame F.N.-klassieker.

Fabrique Nationale d’Armes de Guerre in Herstal bij Luik was een bekende wapenfabrikant, maar vanaf het begin van de vorige eeuw ook actief op autogebied. De in 1953 ontwikkelde F.N. 4 R.M. 5- en 6-tons 4×4 trucks met 4.3 liter benzinemotor werden ook voor civiele doeleinden geleverd. In Nederland zijn ze nooit op de markt gekomen, maar een enkele werd gebruikt wel geïmporteerd. Oldtimerliefhebber Toon Remijsen uit Alphen (NB) wist er in 1998 een te bemachtigen bij Garage Fliervoet in Ammerzoden.

FN

Roller

De eerste jaren reed Toon met de auto in legerkleuren. ,,Daarna heb ik hem met de roller in de huidige kleur geverfd. Dat is min of meer de kleurstelling van ons oude bedrijf. Het chassis is wel gespoten. Maar ik ben nu van plan de cabine over te doen en dan wel professioneel. Dat is toch net iets strakker. Helemaal perfect hoeft het van mij niet, want in de jaren ’50 was een civiele dumpauto dat ook niet.’’ Veel werk was er aan de cabine niet. Toon: ,,Toen het legergroen eraf was bleek er blank plaatwerk onder te zitten. Geen spat roest was er te bekennen. Het was schuren en klaar!’’

Dorstig

De vierwielaandrijver rijdt nu prima. Geen terrein is hem te zwaar. Stug geveerd is hij wel. ,,Maar dat zijn we wel gewend,’’ verklaart de 72-jarige Brabander. ,,Vroeger reden alle trucks oncomfortabel. Hard gaat hij ook niet. Met 60 km/uur is het wel op.’’ Op oldtimerevenementen zal je de zeldzame Belg niet zien. Dan pakt Toon liever een van zijn andere klassieke trucks, want de F.N. is met een benzineverbruik van 1 op 3 wel een flink dorstig. Jammer eigenlijk, want tussen alle DAF-, Scania- en Volvo-geweld is deze klassieker echt iets bijzonders.

FN

Lees het volledige verhaal in Truckstar nummer 12. Overal verkrijgbaar voor € 4,99. Of bestel ‘m online.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht. 

 

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie