Beieren niet blij met Tirol
| 13:33 | Korneel Luth

Beieren niet blij met Tirol

De Duitse deelstaat Beieren tekent protest aan tegen het geplande sectorale rijverbod in Tirol.

Dat meldt de Duitse website Eurotransport. Beieren vindt het sectorale rijverbod “zelfs deels bedreigend”. De Duitse deelstaat zou naar het Europees Gerechtshof willen stappen.

Per 1 juli 2016 verbiedt de Oostenrijkse deelstaat Tirol het transito-verkeer van trucks met bepaalde goederen. Het gaat om: rondhout, grond, puin, afval,personenauto’s en schroot. Het goederenvervoer over de weg wordt daarmee gedwongen om langere afstanden te rijden. Trucks moeten omrijden, concludeert Joachim Herrmann, verkeersminister van Beieren.

Goederen gedwongen per spoor

Tirol zegt juist dat er 200.000 truckritten komen te vervallen. Het sectorale rijverbod voorziet er in dat de verboden goederen het spoor op gedwongen worden. 

Niet alleen gaat dit in tegen het Europese principe van vrij verkeer; in Beieren gelooft men ook niet dat de uitstoot van stikstofoxide (NOx) naar beneden gaat. Het doel moet volgens minister Herrmann zijn om aan hoogwaardige spoorverbindingen te bouwen, niet om het goederenvervoer beperkingen op te leggen.

Het is niet de eerste keer dat Tirol probeert een sectoraal vervoersverbod in te stellen. Eerder al haalde het Europees Gerechtshof al een streep door de plannen.

Lees ook:

Sectoraal vervoersverbod Tirol

EU tikt Oostenrijk op de vingers

Nachtrijverbod Inntal-autobahn Euro 5

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie