Bedrijf uit Venlo zet Filipijnse chauffeurs in
| 13:18 | Bert Mateboer

Bedrijf uit Venlo zet Filipijnse chauffeurs in

Transportbedrijf Martin Wismans BV uit Venlo maakt gebruik van Filipijnse chauffeurs die op allerlei manieren worden uitgebuit.

Dat meldt vandaag dagblad De Limburger. Het gaat om elf Filipijnse chauffeurs die volgens de krant werken voor Martin Wismans BV uit Venlo. De chauffeurs zouden 690 euro netto per maand krijgen – ver onder de Nederlandse cao-lonen. Ze zouden de opdracht krijgen zich niet te houden aan rij- en rusttijden.

Geen voorzieningen – postbusbedrijf Slowakije

Kosten van schades en boetes worden ingehouden op hun loon, zo meldt de krant eveneens. De mannen verblijven weken achtereen in hun cabine; er zijn voor hen geen andere voorzieningen. Ze zouden officieel in dienst zijn bij een postbusbedrijf in Bratislava in Slowakije, waar volgens de krant nog een nieuwe ploeg Filipijnen klaar staat om in Nederland aan de slag te gaan.

Inspectie SZW is onderzoek gestart

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is inmiddels een onderzoek gestart naar het transportbedrijf uit Venlo. De verslaggever van De Limburger, Sjors van Beek, schrijft dat hij met enkele Filipijnse chauffeurs heeft gesproken. “Wij zijn een wegwerp-artikel”, zeggen zij, “Maar we hebben geen keus. Onze families hebben het geld nodig. We moeten proberen te overleven.”

Edwin Atema van vakbond FNV heeft de zaak onderzocht en zegt in een reactie: “Dit is het meest schrijnende geval van uitbuiting dat ik ooit heb meegemaakt. Het gaat hier werkelijk om het strafrechtelijk uitbuiten van mensen ofwel mensenhandel. We gaan dan ook aangifte doen bij Justitie.”

Dinotrans

De vergelijking met het Duits-Letse transportbedrijf Dinotrans gaat sterk op. Toen Truckstar begin 2013 in Nederland het nieuws brak dat Dinotrans met Filipijnen reed, barstte er onder chauffeurs een bom. In geen tijd had de Facebook-pagina Actie in de Transport 12.000 leden. Die pagina was opgezet door de Nederlandse chauffeur Mark Vos. Inmiddels is deze beweging uitgegroeid tot Transport Belangen Vereniging-Nederland, TBV-NL.  

Lees ook:

Lets transportbedrijf werft Filipijnse chauffeurs

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie