Asscher wil minimumloon voor buitenlandse chauffeurs
| 15:03 | Bert Mateboer

Asscher wil minimumloon voor buitenlandse chauffeurs

Net als Duitsland en Frankrijk gaat ook Nederland waarschijnlijk een minimumloon invoeren voor buitenlandse chauffeurs. Minister Asscher gaat de mogelijkheden hiertoe onderzoeken.

Op de website van de SP staat dat minister Asscher tijdens een discussie heeft gezegd dat hij een minimumloon verplicht wil stellen voor alle vrachtwagenchauffeurs die door Nederland rijden, ook wanneer ze uit andere EU-lidstaten komen. De SP noemt dit een grote doorbraak. “Hopelijk komt hiermee een einde aan de uitbuiting van buitenlandse chauffeurs en het wegconcurreren van Nederlandse chauffeurs.”

Voorbeeld

Teveel chauffeurs uit vooral Oost-Europese landen werken voor een paar honderd euro per maand. Dit is niet alleen uitbuiting, maar zorgt ook voor oneerlijke concurrentie met Nederlandse chauffeurs die volgens de cao worden uitbetaald,” stelt SP’er Ulenbelt. De SP wil dat Nederland een voorbeeld neemt aan onze oosterburen.

“In Duitsland zorgt de invoering van het minimumloon voor alle door Duitsland rijdende vrachtwagenchauffeurs voor gelijke arbeidsvoorwaarden en een gelijk speelveld. Dit zou ook een uitkomst voor Nederland zijn. Daarom ben ik ook blij dat de minister hier nu eens serieus naar kijken wil.”

'Social dumping door interne markt'
De parkings langs de Nederlandse wegen staan iedere nacht en ieder weekend vol met trucks van Oost-Europese chauffeurs die Nederland en andere West-Europese landen als vast werkgebied hebben.

Aanpak

In Brussel wordt intussen de nodige discussie gevoerd omdat deze aanpak mogelijk in strijd is met het vrij verkeer van personen en goederen in de EU. Ulenbelt: “Volgens mij is hier geen sprake van het blokkeren van vrij verkeer binnen Europa. We zeggen alleen: als je in ons land werkt, hoor je het Nederlandse minimumloon te ontvangen. We zien dat Frankrijk ook overweegt een dergelijke wet in te voeren, dus het draagvlak binnen Europa voor dit voorstel groeit. Ik verwacht dat het onderzoek snel meer duidelijkheid biedt over de mogelijkheden om dergelijke wetgeving ook in Nederland in te voeren.”

De poll in de rechterbalk op onze site gaat ook over dit onderwerp. Wat vind jij, is een verplicht minimumloon voor alle chauffeurs die in Nederland aan het werk zijn een goed idee? Geef jouw mening!

Lees ook:

EU-aanpak uitbuiting en verdringing

Wet aanpak schijnconstructies door Kamer

Eensgezindheid aanpak oneerlijke concurrentie

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie