App voor transport-controles
| 14:45 | Korneel Luth

App voor transport-controles

Transport in Nood heeft de app Legal Control ontwikkeld die laat zien waar je gecontroleerd kan worden.

Legal Control toont op je mobiele telefoon in diverse Europese landen de  transportcontroles, oftewel controles door inspectiediensten zoals de ILT in Nederland en BAG in Duitsland.

Op deze manier kunnen chauffeurs en transportbedrijven zelf een inschatting maken over het risico dat zij lopen gecontroleerd te worden.

Het is een ‘stille’ app die uit zichzelf niets doet om afleiding tijdens het rijden te voorkomen. Legal Control laat enkel de controles in in de buurt zien d.m.v. GPS. Ook kan een chauffeur zelf snel een melding toevoegen op de plek waar hij of zij gecontroleerd wordt.

De App Legal Control is nu gratis te downloaden voor Android en iOS in de officiële App Store.

Verkeersveiligheid staat voorop

Vanzelfsprekend staat de verkeersveiligheid voorop tijdens een transportcontrole, redeneert Transport in Nood. Controles zijn in principe goed en nuttig. In de afgelopen jaren zijn echter tal van absurde boetes voorbij gekomen die de chauffeur ter plekke kon ophoesten.

In veel gevallen houden deze boetes geen stand als ze aangevochten worden. Maar als chauffeur heb je daar in eerste instantie niets aan, en als transportbedrijf ook in tweede instantie niet. De controles kosten veel tijd, de boete moet altijd betaald worden en kan pas na een veelal lange procedure weer (deels) terug gekregen worden, mits het transportbedrijf in het gelijk gesteld wordt.

Hier moet iets aan gedaan worden

Een enorme last. “Er ontstaat een gevoel dat hier iets aan gedaan moet worden”, schrijft Transport In Nood. Daarom heeft de organisatie de app Legal Control gemaakt.

Op Truckstar.nl zijn recentelijk nog verschillende absurde boetes voorbij gekomen in de berichtgeving. Deze boetes staan niet in verhouding tot de overtreding en veronaangenamen het werk van de chauffeur op onacceptabele wijze.

“Vaak zoeken de inspecteurs net zolang door totdat zij iets hebben gevonden. De Europese regelgeving is gelijk, maar de uitvoering is vaak per lidstaat verschillend, wat een vrije markt aan boetebedragen oplevert”, aldus Transport in Nood. De organisatie is gespecialiseerd in het voorschieten van buitenlandse boetes, en desgewenst het aanvechten van deze boetes.

Lees ook:

Franse boete ontbreken vakantiebriefje

Wederom absurde Duitse boete

Schrikbarende boetes Frankrijk

BAG-agent schrijft extreme boetes

 

Klik hier voor de speciale Legal Control-website

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie