Andere Tijden
| 09:26 | Arjan Olsthoorn

Andere Tijden: vrije jongens op de weg

Nu we met zijn allen noodgedwongen vaker thuiszitten door de coronacrisis hebben we ook wat meer tijd om te ‘internetten’ en daar komen soms best leuke resultaten uit. Zo ook deze aflevering van Andere Tijden uit januari 2017.

In deze uitzending wordt teruggeblikt op het transport in de jaren 80, de introductie van de tachograafschijf en de verdwijning van het ‘leugenboekje’. De aflevering is hieronder terug te kijken of via de NPO-app op je TV of smartphone. Zoek dan in de app naar ‘vrije jongens op de weg’.

Vrijheid, blijheid. Dat geldt zeker voor de baan van internationaal vrachtwagenchauffeur in de jaren 70. Zelfstandig werken, behoorlijk verdienen en je ziet nog eens wat van de wereld. Er verschijnen zelfs dramaseries over het chauffeursleven op TV.

Maar begin jaren 80 voeren Nederlandse vrachtwagenchauffeurs massaal actie: het loon wordt op peil gehouden met heel veel overwerk, en rusttijden en CAO verhinderen dat. Later komt er ook nog concurrentie van goedkope arbeidskrachten bij. Andere Tijden over de valse romantiek van het chauffeursleven.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie