Milieuzone Arnhem is slecht nieuws
| 10:10 | Rik Werner

Amsterdam-Centrum gaat oudere ‘vieze’ trucks mogelijk weren

Chauffeurs die oudere trucks van 7,5 ton en meer besturen komen per 1 oktober vermoedelijk Amsterdam-Centrum niet meer in.

Dat valt op te maken uit een bekendmaking van de deelgemeente. Amsterdam-Centrum heeft aangekondigd de regeling voor trucks boven de 7,5 ton ‘te herijken’ op basis van ‘duurzaamheid’ en ‘voertuigtechnieken’. Hoe die herijking eruit komt te zien is vooralsnog onduidelijk, maar het laat zich raden dat oudere (lees: vervuilende) trucks geweerd gaan worden. De gemeente overlegt momenteel met verschillende partijen, zoals TLN en Evofenedex.

Ontheffing

Niet dat je nu zomaar de binnenstad in kunt met een vrachtwagen van 7,5 ton of zwaarder. Chauffeurs moeten momenteel in het bezit zijn van een doorlopende ontheffing of een dagontheffing om het centrumgebied in te mogen rijden. Om die ontheffing te krijgen moet je aan strikte voorwaarden voldoen. Minstens tachtig procent van de lading moet bestemd zijn voor de binnenstad, of afkomstig zijn van het centrum. Bovendien moet de wielbasis van het voertuig maximaal 5.50 meter zijn en de voertuiglengte maximaal tien meter. Tenslotte moeten chauffeurs met minstens tien recente afleverbonnen of vrachtbrieven aantonen dat ze regelmatig in de binnenstad komen.

Evofenedex

Dagontheffingen worden verleend aan bestuurders van onder meer kraanwagens, betonmixers, audiowagens, zuigwagens en kermisvoertuigen. Overigens heeft Evofenedex bedongen, dat alle eerder afgegeven ontheffingen tot 1 oktober worden verlengd. Amsterdam heeft momenteel al verschillende milieuzones actief.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie