Accijnsverhoging niet van de baan
Een geplande accijnsverhoging van drie cent op een liter diesel per 1 januari 2014 blijft gehandhaafd.
Het kabinet en een deel van de overige partijen houden vast aan de geplande accijnsverhoging per 1 januari. Dat betekent dat op 1 januari een liter diesel vier cent duurder wordt – drie cent extra accijns en een cent inflatie-correctie.
Accijnsverhoging ook in hersftakkoord
De accijnsverhoging stond reeds in het regeerakkoord van PvdA en VVD, maar is ook in het herfstakkoord met de oppositie terechtgekomen. Na Prinsjesdag leek er even ruimte gekomen om de verhoging van tafel te vegen, maar die ruimte lijkt definitief weg.
Branche-organisatie TLN is diep ongelukkig met deze ontwikkeling en vindt dat het transport wederom als melkkoe wordt gebruikt.
De transportsector krijgt vanaf 1 januari een lastenverzwaring van 113 miljoen euro voor de kiezen door de duurdere diesel, op een moment dat het transport al genoeg te lijden heeft van de huidige dure dieselprijzen en de oneerlijke goedkope lonen-concurrentie als gevolg van de open grenzen met Oost-Europa.
Foto: (ANP)
Ik zie dat jevoor CR England rijd. Dat betekend dat je het wel rustig moet doen met die begrenzer om nog maar te zwijgen van de vergoeding die zij betalen. Ik wil niet lullig doen maar ik hoop zeker dat je auto heel zuinig is voor je. Ook je economie is niet de sterkste kant. Ik heb nog nooit een fuel surcharge gezien die alles vergoed en ismeestal gebaseerd op 80 tot 90 % van de prijsverhoging en jou baas heeft de reputatie dat niet aan de o/o’s door te betalen. In ieder geval niet alles.
Hier in Amerika hebben we de FUELSURCHARGE. Dat betekent dat als de brandstof prijs omhoog gaat, de klant een hogere rekening krijgt. Niet alle klanten betalen, maar de meeste wel. Het leuke hiervan voor mij was dat als ik het kalm aan deed en op mijn verbruik paste, dat hogere brandstof prijzen meer geld in mijn zak betekende. Daarom was ik blij met hoge diesel prijzen.