Accijnsverhoging niet teruggedraaid
| 11:44 | Korneel Luth

Accijnsverhoging niet teruggedraaid

De laatste accijnsverhoging op brandstof wordt niet teruggedraaid.

De accijns op diesel werd afgelopen januari met drie cent verhoogd. De verhoging zou tot 230 miljoen euro extra inkomsten voor de schatkist moeten leiden, maar uit onderzoek van branche-organisatie TLN blijkt iets heel anders.

‘340 miljoen euro minder’

Uit dit leden-onderzoek blijkt dat de accijnsverhoging de staatskas 340 miljoen minder aan opbrengsten oplevert. Veel transporteurs tanken inmiddels namelijk over de grens, vooral in België en Duitsland. En daarbij gaat het allang niet meer om de transportbedrijven in de grensregio’s.

De verwachting was dat de regering daarom bakzeil zou halen, maar staatssecretaris Wiebes heeft besloten de accijnsverhoging onveranderd te laten.

Massaal naar het buitenland

TLN begrijpt hier niets van: “Het is duidelijk dat de staatssecretaris geen oog voor de feiten heeft en alle overweldigende bewijzen over de negatieve effecten van de verhoging naast zich neerlegt’, aldus TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

Op basis van berekeningen van TLN moet circa 90 miljoen euro van deze extra opbrengsten worden opgebracht door de transportsector. Uit een recente inventarisatie van TLN onder haar leden blijkt nu dat Nederlandse transportondernemingen massaal naar het buitenland zijn uitgeweken. Hierdoor wordt er minder in Nederland getankt en loopt de schatkist circa 340 miljoen euro aan accijnsinkomsten mis.

Schrijnend en oneerlijk

Maar er blijft natuurlijk een hele grote groep ondernemers over voor wie het niet loont om in het buitenland te tanken. Deze transporteurs moeten de extra kosten voor eigen rekening nemen en dat is schrijnend en oneerlijk.

“Het kabinet snijdt zichzelf lelijk in de vingers en bezorgt de BV Nederland een flinke verliespost. Wij zullen hierover nog zeker met de staatsecretaris in gesprek gaan”, aldus van Dijk.

Lees ook: Daling dieselverkoop grensstreek verergert

Openingsfoto: Voor pomphouders in de grensregio, zoals hier bij het overigens uitstekende Truckparq Emmen, was de strijd al zwaar, en wordt die er voorlopig niks beter op.

Accijnsverhoging niet teruggedraaid
Hier in Duitsland wordt ruimschoots door Hollanders getankt.


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie