A1 dicht bij verrijden spoorbrug Muiderberg
| 13:07 | Korneel Luth

A1 dicht bij verrijden spoorbrug Muiderberg

In de avond en nacht van 6 op 7 mei rijdt Rijkswaterstaat de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg over de A1. De weg is dan helemaal afgesloten.

De A1 is volledig afgesloten in beide richtingen tussen Diemen en Muiderberg van vrijdag 6 mei 20.00 uur tot zaterdag 7 mei 12.00 uur voor het inrijden van de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg. Snelwegverkeer wordt omgeleid via de A9, A2, A12 en A27. 

Ook de verbindingsweg A10-Noord naar de A1 en verbindingsweg A6 naar A1 richting ’t Gooi zijn afgesloten. 

 

Gigantische operatie

Het inrijden van de brug is een gigantische operatie voor Rijkswaterstaat. De nieuwe brug wordt met SPMT’s verreden en komt op tijdelijke steunpoten te staan naast de huidige spoorbrug. In een later stadium wordt de oude brug verwijderd en de nieuwe nog een stukje opgeschoven het spoortracé in. 

De nieuwe spoorbrug is 255 meter lang, 55 meter hoog en weegt ongeveer 8.400 ton. Sinds 2014 wordt er aan de brug gebouwd. In oktober 2015 werd het hoogste punt bereikt toen de middenboog werd ingehesen. De brug bevat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

Bekijk de livestream, kom niet naar de brug 

Rijkswaterstaat raadt aan het gebied te mijden. Het is niet mogelijk om op locatie te kijken naar de brug. Wel is de livestream te volgen op de website van het Weguitbreiding SAA online bezoekerscentrum vanaf vrijdag 6 mei 20.00 uur. En op 7 mei in de loop van de ochtend is een timelapse te zien die de operatie in circa 30 seconden toont. 

Mogelijk uitstel van de afsluitingen 

Veiligheid gaat voor alles bij Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie SAAone. Als niet alle condities voor een succesvolle verplaatsing op orde zijn, wordt de operatie uitgesteld. Een van die condities zijn bijvoorbeeld de weersomstandigheden: bij te veel wind wordt de operatie (en daarmee de afsluitingen) verplaatst naar de nacht van 7 op 8 mei. En als het dan nog niet door kan gaan, wordt het de nacht van 13 op 14 mei. Hou dit online bezoekerscentrum, Facebook en Twitter in de gaten voor het laatste nieuws.

Schiphol Amsterdam Almere

De bouw en plaatsing van de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg is één van de grotere klussen van het SAA-project: de weguitbreiding Schiphol Amsterdam Almere. Dit is het grootste wegenbouwproject uit de Nederlandse geschiedenis en behelst de verbreding van delen van de A9, A10, A1 en A6.

Andere grote klussen in het SAA-project zijn: de bouw van een enorm, nieuw aquaduct onder de vecht bij Muiden, de verbreding van de Hollandse Brug, de bouw van drie verbindingsbruggen voor de A9 over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen – momenteel in ruwbouw gereed – en de verbreding en ondertunneling van de A9 Gaasperdammerweg.

Openingsfoto: Luchtopname van de nieuwe spoorbrug in aanbouw. Vanaf de bouwlocatie wordt de brug de A1 over gereden. (ANP)

Lees ook:

Minister stuurt eerste zandtruck A1/A6 op pad

A9: nieuwe megaklus begonnen

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie