snelheidsboetes
| 08:42 | Arjan Olsthoorn

6,7 miljoen snelheidsboetes in 2021

In 2021 zijn bijna 6,7 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven in ons land. De meeste overtredingen worden gemaakt in Stichtse Vecht, gevolgd door Rotterdam, Haarlemmermeer, Utrecht en Amsterdam.

Deze vijf gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor een kwart van alle Nederlandse snelheidsbekeuringen. In Nederland werden er ruim 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

De meeste snelheidsboetes zijn in 2021 uitgedeeld in Stichtse Vecht (511.630). Vooral de trajectcontrole op de A2 – de snelweg die dwars door de gemeente loopt – registreerde veel voertuigen die de maximale snelheid van 100 km/u overschreden. Ook in Rotterdam (376.632), Haarlemmermeer (327.632), Utrecht (318.020) en Amsterdam (220.028) kregen veel verkeersdeelnemers afgelopen jaar een prent voor te hard rijden. Het gaat dan om de boetes voor auto’s, motoren, bromfietsen en vrachtauto’s.

In Flevoland gemiddeld de hoogste bekeuringen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van de bekeuringen in 2021 was 8 km/u, al verschilt dit provinciaal sterk. Zo wordt in Flevoland over het algemeen het hardst gereden. Van alle snelheidsboetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde Flevolandse snelheidsoverschrijding zelfs 9,7 km/u. Ook in Drenthe (9,1 km/u) en in Groningen (9,1 km/u) zijn de overtredingen gemiddeld gezien forser.

Lees ook: Trajectcontrole bij werkzaamheden op Galecopperbrug A12 bij Utrecht

“Als je een ongeval veroorzaakt zal de tegenpartij schadeloos worden gesteld. Ook als je te hard rijdt. Maar bij ‘roekeloos’ gedrag, gedrag waarbij je een groot risico op schade voor lief neemt, kan de verzekeraar de schade op jou verhalen. Bijvoorbeeld bij rijden onder invloed of veel te hard rijden. Daar is geen harde grens voor maar zal van geval tot geval worden beoordeeld”, aldus Independer auto-expert Menno Dijcks.

In het Noord-Hollandse Koggenland grootste snelheidsduivels

Op lokaal niveau zijn de verschillen groter. Van alle gemeenten met met gemiddeld minstens één bekeuring per dag, rijden in Koggenland de meest extreme hardrijders. In deze Noord-Hollandse gemeente rijden beboete verkeersdeelnemers zelfs gemiddeld ruim 20 km/u te hard. In heel ons land zijn vorig jaar 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden.

“Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst”, vertelt Dijcks. Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.

De top 5 gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

  1. Koggenland, Noord-Holland (gemiddeld 22,7 km/u te hard)
  2. Waadhoeke, Friesland (gemiddeld 13,5 km/u te hard)
  3. De Wolden, Drenthe (gemiddeld 13,1 km/u te hard)
  4. Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland (gemiddeld 13 km/u te hard)
  5. Heerde, Gelderland (gemiddeld 11,5 km/u te hard)
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie