Volvo F12
| 08:51 | Robert Servaas

40 jaar Truckstar: Volvo F12 versus Volvo FH

De ontwikkelingen gaan snel. In 40 jaar is er veel veranderd. Hoe veel, blijkt wel als we een Volvo F12 en een Volvo FH met een leeftijdsverschil van bijna 40 jaar naast elkaar zetten.

Bestel Truckstar 6 nu zonder verzendkosten!

Het bouwjaar 1981 is de Volvo F12 beslist niet aan te zien. De Volvo van Den Hartogh glimt ondanks zijn leeftijd van 39 jaar alsof hij net is afgeleverd. Toch heeft hij er een lang en dienstbaar leven bij de firma uit Rozenburg op zitten, waarin er meer dan een miljoen kilometer onder de wielen door rolden. Daarna verdween de Volvo uit de vloot en kwam hij bij een Nederlandse liefhebber terecht. Vorige eigenaar en oud-directeur Jack den Hartogh zag in de Volvo echter wel een mooie aanvulling van zijn collectie klassieke vrachtwagens en kocht de trekker terug. Daarna volgde een uitgebreide restauratie, waarbij de F1220, zoals de officiële typebenaming luidt, in nieuwstaat werd teruggebracht.

Lees verder onder de video

Subtiel
Het vormt een mooie tegenstelling met de moderne FH, die dagelijks zijn kilometers maakt in het tanktransport. Deze Volvo oogt weliswaar ook nog keurig, maar je kunt wel zien dat er gewoon mee wordt gewerkt. Als je ze zo naast elkaar ziet, lijkt de generatiekloof zelfs minder groot. Beide zijn uitgevoerd in het kenmerkende rood van Den Hartogh en met de firmanaam prominent op de voorkant. Ook het bedrijfslogo op de zijkant lijkt van een afstand nog hetzelfde. Dichterbij zijn er toch subtiele verschillen. En het nummer voor de telex is nu het webadres geworden. De F12 heeft wagennummer 221, de nieuwe 1.467. Dat zijn ruim 1.200 trucks in bijna 40 jaar…

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie