10.560 euro boete langs A15
| 14:56 | Korneel Luth

17-jarige zonder rijbewijs

De politie heeft afgelopen week in Barendrecht een 17-jarige ‘chauffeur’ aangehouden en beboet. Ook de werkgever werd beboet.

Op de Spoorlaan in Barendrecht bij de groenteveiling zagen agenten van de Verkeerspolitie een vrachtwagenchauffeur die tijdens het rijden mobiel aan het bellen was. Ook was de wagen voorzien van twee blauwe lampen.

De agenten besloten de truck aan de kannt te zetten. Tot hun verbazing bleek dat de bestuurder slechts zeventien jaar oud te zijn en dus niet in het bezit een geldig Nederlands rijbewijs voor de categorie C-E.

Dat rijbewijs is noodzakelijk om een vrachtwagen op de openbare weg te mogen besturen, en dat geldt ook voor de chauffeurspas voor de digitacho.

Chauffeurspas op naam 73-jarige man

Hiervoor maakte de bestuurder gebruik van een bestuurderskaart die op naam stond van een 73-jarige man. De ‘chauffeur’ verklaarde dat hij als wagenwasser in dienst was en zonder medeweten van zijn baas de vrachtwagen had meegenomen om te laden in Barendrecht. Hij wilde zo zijn baas een handje helpen.

Uit onderzoek bleek echter dat zijn werkgever wel degelijk wist dat de jongen een vracht voor hem aan het ophalen was. De agenten lieten de werkgever ter plaatse komen.

Nader onderzoek wees uit dat niet alleen door de jongen, maar ook door zijn werkgever gebruik werd gemaakt van meerdere bestuurderskaarten. Een chauffeur mag alleen rijden op zijn eigen bestuurderskaart zodat de tachograaf kan vastleggen of een chauffeur zich houdt aan de opgelegde rusttijden. Door de bestuurderskaarten van andere personen te gebruiken kan een chauffeur deze rusttijden omzeilen.

Rijverbod eigenaar transportbedrijf

Omdat bij de eigenaar van het transportbedrijf niet kon worden vastgesteld of hij zijn verplichte rust had genomen, werd hem per direct een rijverbod van 45 uur opgelegd.

Ook krijgt hij proces-verbaal voor het laten rijden van een persoon zonder rijbewijs. De jongen kreeg proces-verbaal voor het bellen tijdens het rijden en het rijden zonder rijbewijs.

Foto: (ANP)

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie