| 21:35 | Bert Mateboer

160 legertrucks naar Kreta

Een groep van 160 legertrucks is dit weekend vertrokken naar Kreta. Ze zullen daar ondersteuning bieden bij een oefening van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC).

Onder de voertuigen, die samen een lengte van 1,7 kilometer hebben, zijn veel twintig tot dertig jaar oude DAF vier- en tientonners, maar er zijn ook drie nieuwe MAN 8×8 tientonners bij met hypermoderne radarsystemen voor het AGBADS-luchtverdedigingssysteem. De lading bestaat uit lanceerinrichtingen, vuurleidingscentrales, radarsystemen en generatoren voor zowel Patriot als AGBADS lucht- en raketverdedigingssystemen.

Schietserie

De voertuigen vervoeren materieel voor de Patriots en AGBADS  van het DGLC uit De Peel, dat een schietserie gaat doen in Griekenland. Deze schietserie vindt plaats op een zogenaamde NAVO firing range op Kreta omdat dit een van de weinige locaties is in Europa waar de militairen met deze raketten op onbemande oefendoelen kunnen schieten. Verder doen ze ervaring op met het transport van veel grote voertuigen over land en zee.

Vliegende bommen

Het DGLC biedt vanaf de grond bescherming tegen vliegtuigen, helikopters, ballistische raketten en kruisvluchtwapens. Die laatste zijn bestuurbare vliegende bommen. Het commando bestaat uit zo’n 850 mannen en vrouwen. De voertuigen gingen in de Eemshaven aan boord van een roro-schip. Naar verwachting zullen ze over een week op Kreta aankomen.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

2 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie