DAF CF Electric
| 11:40 | Arjan Olsthoorn

150.000 elektrische kilometers met DAF CF Electric

DAF CF Electric rijdt 150.000 volledig elektrisch kilometers – bijna 4 keer rond de aarde. Dát is de uitgebreide praktijkervaring die DAF met haar CF Electric inmiddels bij klanten heeft opgedaan. De voertuigen met VDL E-power-technologie worden door klanten dagelijks ingezet voor het transport van onder meer levensmiddelen en containers.

De DAF CF Electric werd in juni uitgeroepen tot Green Truck Logistics Solution 2019, een prestigieuze onderscheiding voor de inzet van veelbelovende, opkomende technologieën voor innovatieve, duurzame logistiek in Europa. Steeds meer steden spreken het voornemen uit om in de toekomst in hun centra alleen emissie-loze en vrijwel geheel geluidloze voertuigen toe te laten. De DAF CF Electric is een antwoord daarop.

DAF CF Electric Simon Loosd

Verkoop in beperkte aantallen
Het is precies een jaar geleden dat de eerste CF Electric werd afgeleverd en in de afgelopen periode heeft DAF veel ervaring opgedaan met in totaal zes van deze, volledig elektrische trucks. Dat heeft onder andere geresulteerd in een versie die intern als ‘Fase 2’ wordt aangeduid en een nieuwe generatie software en een nieuw dashboard kent.

“We zijn nu zo ver dat we de CF Electric in beperkte aantallen kunnen gaan verkopen”,

aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “Denk daarbij aan enkele tientallen stuks op jaarbasis. Om de kwaliteit te garanderen, willen we productie rustig opstarten. Tegelijkertijd kunnen we het servicenetwerk gedegen en stap voor stap opbouwen. De CF Electric-trekker is nu in beperkte aantallen beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Afhankelijk van de lokale laadinfrastructuur en after-sales-mogelijkheden, zal verkoop in andere delen van Europa overwogen worden.”

DAF CF Electric

Jumbo Supermarkten, Rhenus Logistics, Simon Loos en Tinie Manders rijden een aantal routes inmiddels volledig elektrisch met een DAF CF Electric.

Business case
De inzet van de CF Electric heeft klanten geholpen om de business case van een elektrische truck te bepalen. Alsmede te ervaren wat het gebruik ervan, in de dagelijkse praktijk betekent. Waar zij met hun CF Electric de eerste weken een beperkt deel van de beschikbare range van 100 kilometer gebruikten, rijden sommige transporteurs nu al zo’n 250 kilometer per dag. “Het is een kwestie van het slim plannen van de ritten”, aldus Richard Zink. “De mogelijkheden om de accu’s snel te laden – met de juiste apparatuur zelfs volledig in ruim 30 minuten – betekent dat er desgewenst weer snel extra kilometers beschikbaar zijn.”

18 uur per dag, 7 dagen per week
DAF-klanten Jumbo, Simon Loos en Tinie Manders Transport uit Nederland en Rhenus Group uit Duitsland hebben een CF Electric in hun vloot. Bij onder meer Tinie Manders wordt de elektrische truck zeer intensief ingezet. De trekker heeft al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt 7 dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht. Het zijn voornamelijk kortere ritten in de regio Eindhoven.

“De CF Electric is net zo betrouwbaar als elke andere DAF truck”, stelt Eveline Manders, mede-directeur van Tinie Manders Transport. “Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt wel een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en lossen. Dan kan de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldig alternatief zijn.”

Recent hebben DAF en VDL Groep aangekondigd dat er vier volledig elektrische, 3-assige elektrische vuilniswagens op de weg komen. Deze worden ingezet voor het ‘zero-emissions’ ophalen van restproducten in stedelijke gebieden.

CF Electric

Jumbo Supermarkten, Rhenus Logistics, Simon Loos en Tinie Manders rijden een aantal routes inmiddels volledig elektrisch met een DAF CF Electric.

Over de DAF CF Electric
De DAF CF Electric is een volledig elektrische 4×2 trekker. Hij is ontwikkeld voor distributieverkeer in stedelijke gebieden met enkel- of dubbelassige trailers en GVW’s tot 37 ton. De truck is gebaseerd op de DAF CF en opereert volledig elektrisch, dankzij VDL’s E-Power Technology. De kern van de intelligente aandrijflijn is een 210 kilowatt elektromotor. Deze krijgt zijn energie van een lithium-ion batterijpakket met een totale capaciteit van 170 kilowattuur. De elektrische CF heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Hierdoor is hij geschikt voor het vervoer van hoge volumes binnen de stedelijke distributie.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie