Jong
| 12:25 | Arjan Olsthoorn

15 jaar Jong in Truckstar

De rubriek Jong bestaat vijftien jaar. Verslaggever Marc van Rossum du Chattel heeft de meeste van deze artikelen voor zijn rekening genomen. Daarom doet hij voor de afwisseling eens een interview met zichzelf.

In Jong laten we één of meer chauffeurs zien met hun auto. DAF is de afgelopen jaren het vaakst voorbij gekomen. Maar liefst negentig exemplaren van dit merk waren er te bewonderen. Scania is goede tweede met 62 keer. Dan volgen Volvo (57), Mercedes-Benz (zeventien) en MAN (twaalf). Drie merken kwamen elk twee keer voorbij: Ginaf, Iveco en Renault. Meer over de terugblik lees je in Truckstar 2.

Ben jij eigenlijk wel chauffeur?

„Nee, ik ben journalist, maar ik heb wel mijn CE en Code 95. Ik begon bijna twintig jaar geleden bij Truckstar. Na een paar jaar vond ik dat ik als Truckstar-verslaggever ook een vrachtwagen moest kunnen besturen. Dat was ook altijd al een jongensdroom. In 2009 haalde ik mijn C-rijbewijs. Daarna moest ik nog E, maar daarvoor ben ik twee keer gezakt. Ik kon niet achteruitrijden. Dat vind ik nog steeds superlastig. Ik ben beter met getallen. Toen ik van school kwam, ben ik bedrijfseconomie gaan studeren. Ik ben manager geweest bij een limonadefabriek. Ik liep in een duur kostuum met stropdas en verdiende belachelijk veel geld.”

Waarom ben je dan gestopt als manager?

„Omdat ik met mijn hobby geld kon verdienen. Ik werkte als vrijwilliger bij de lokale omroep, maakte radioprogramma’s en was televisieverslaggever. Op een dag begonnen ze me daarvoor te betalen. Toen heb ik mijn goedbetaalde baan opgezegd en ben journalist geworden. Sindsdien verdien ik de helft, maar heb ik twee keer zoveel lol in mijn leven. Andere hobby’s zijn autosport en fotograferen. Oud-collega Remco van Rhijn wist dat en heeft me bij Truckstar gehaald. Raceauto’s en vrachtwagens hebben veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Stiekem geniet ik meer van een mooie Porsche of Ferrari dan van een truck, maar dat kan ik maar beter niet hardop zeggen…”

Je ziet veel vrachtwagens. Heb je een favoriet?

„Mijn voorkeur wisselt nog wel eens. Ik vond lang de MAN TGX erg mooi, maar inmiddels vind ik hem een beetje gedateerd. De nieuwe Iveco S-Way vind ik echt stoer. Als het gaat om comfort voor de chauffeur zit ik het liefst in een DAF of een Actros. En je moet gewoon eerlijk zijn: de Scania ziet er vaak het best uit, maar dat komt omdat Scania-chauffeurs veel meer aan hun vrachtwagen willen doen. Dan mis je Volvo in dit lijstje, maar dat is niet terecht. Voor mij komt Volvo in bijna alles op de tweede plek. Dat is dus gewoon een heel goede vrachtauto. Het mooist vind ik een kleine vrachtwagen, een LF of zo, die totaal gepimpt is. Op Nog Harder staat er af en toe eentje, tussen alle dikke trucks, zo’n ukkie met superspierballen. Daar kan ik echt van genieten. Misschien komt dat wel omdat ik zelf een Ducato heb.”

Dat is dat ding achter je?

„Ja, het is een camper en ik gebruik hem veel, ook voor Truckstar. Ik ga ermee naar autoraces in heel Europa. Als ik meega met een chauffeur die ver weg woont en belachelijk vroeg weg wil, zet ik mijn camper de avond ervoor bij hem voor de deur. Dan mag hij me wakker maken als hij de motor start.”

En Marc, hoe zit het bij jou met de liefde?

„Haha, nu moet ik zelf met de billen bloot. Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen. Ik heb veel vriendinnen, onder wie ook chauffeurs. Van al die vriendinnen word ik erg gelukkig. Toen ik achttien was, kreeg ik wat met Peggy. Zij was mijn grote liefde. Ze was mooi, lief en slim. Helaas liep die relatie na ruim zeven jaar stuk. Misschien was ze te slim voor mij.”

Wat vind jij zelf een leuk interview voor de rubriek Jong?

„Ik vind alle interviews leuk, omdat jongeren enthousiast zijn en niet zeuren. Wat ik lastig vind, is dat vaders van veel jonge chauffeurs ook op de vrachtwagen zitten. Vaak vertellen chauffeurs dat ze vanaf jongs af aan met hun vader meereden. Dat kan ik niet elke keer opschrijven, want dan wordt het saai. Niet iedereen snapt dat. Toch maak ik vooral leuke dingen mee. Zo was ik vorig jaar op pad met een jonge chauffeur. Vooraf vraag ik of ze vast een plekje kunnen bedenken waar we foto’s kunnen maken. Dat kost al snel twintig minuten. Deze chauffeur zette zijn truck midden op een kruising stil. ‘Hier rijdt niemand’, zei hij. Het ging precies dertig seconden goed, toen de eerste auto voorbij wilde. En de auto’s bleven maar komen. Toen hebben we maar een ander plekje opgezocht. Ook dat werd weer een mooie foto.”

Tekst en foto’s: Marc van Rossum du Chattel


Wil jij ook chauffeur worden? Dat kan bijvoorbeeld via het BBL-traject: één dag naar school en de rest van de week betaald werk doen. Kijk op stlwerkt.nl.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie