12 YETD-finalisten naar Assen
| 19:49 | Truckstar Redactie

12 YETD-finalisten naar Assen

Dit weekend waren de pittige Nederlandse halve finales van de Scania YETD. Twaalf deelnemers zijn door!

Tijdens de Nederlandse finale van Scania’s Young European Truck-driver Competition 2012 zullen zij strijden om de plek voor de Europese finale in Zweden.

In aanloop daarnaartoe was het niveau van de voorrondes een tandje opgeschroefd vergeleken met 2010, vertelt Jasper Bos van Scania: “Zo is de Nederlandse finalist straks zo goed mogelijk voorbereid op de grote finale in Zweden. Ook tijdens de landelijke finale zal het niveau hoog zijn.”

“De sfeer is hoe dan ook goed”, zegt Bos. “De kandidaten zijn redelijk relaxed, maar je ziet wel dat ze een beetje zenuwachtig zijn als ze instappen. Tevens zie je dat het niveau bij het zuinig rijden nu duidelijk hoger ligt dan twee jaar geleden. Er worden dit weekend zeer goede scores neergezet.”

Namens Truckstar
Onder de kandidaten bevindt zich Jasper Egberts, die namens Truckstar meedoet. “Dit is best moeilijk”, zegt hij in een eerste reactie. Bijvoorbeeld de oefening met de bakwagen, dan moet je een soort speerpunt heel precies een vangmuil insteken. Maar de boel scharniert en je ziet dat niet vanaf achter het stuur!”

De oefeningen
De kandidaten moesten tevens twee manoeuvreer-oefeningen doen met een trekker-oplegger, een zuinigheidsproef rijden op de openbare weg, ladingzekeren, een uitgebreide voertuigcheck doen, een bandentoets doen en een theoretische test afleggen. Allemaal niet makkelijk en sommige oefeningen zaten vol instinkers. Zo ontbrak het rubber op het rempedaal van de voertuigcheck-truck, en ontbrak de tankdop, zat de fietsenvanger niet vast en stonden de poten van de oplegger een eindje naar beneden gedraaid.

Veilig, zuinig en gezond
De nadruk lag bij de testen op veiligheid en brandstof-efficiënt rijden. Bij het theoretische deel waren er tevens vragen over gezondheid. Want een gezonde chauffeur is fitter, scherper, voelt zich lekkerder, en zal daarom veiliger rijden.

In totaal waren 36 kandidaten uitgenodigd, op basis van het aantal punten dat ze voor hun online-inschrijving hadden gekregen, het allereerste onderdeel van de YETD.

Onderstaande twaalf kandidaten gaan nu door naar Assen, en de winnaar daarvan gaat in de herfst naar de Europese finale in Zweden!

C. Wesselius
D. Wierks
M. Otter
P. van Laarhoven
S. Westra
A. Kiep
N. v.d. Linde
M. Wijnen
M. van Beurden
P. Vries
N. de Jong

Wil je meer lezen over de Scania YETD? Klik dan hier.

Wil je het verloop van de competitie verder volgen? Klik dan hier.

12 YETD-finalisten naar Assen

Superkrap de hoek om. Raak je een pilon, dan kost je dat punten.

12 YETD-finalisten naar Assen

Onze Truckstar-kandidaat Jasper Egberts (rechts).

12 YETD-finalisten naar Assen

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie